Δίαιτα και διατροφή

Twitter Facebook

Τι εννοούμε λέγοντας «δίαιτα και διατροφή»;

funniest diet ever - click here!

Σύμφωνα με το National Institute of Children Health & Human Development, λέγοντας «δίαιτα» εννοούμε το σύνολο των φαγητών που τρώμε. «Διατροφή» είναι ο τρόπος με την οποίο οι τροφές μας θρέφουν το σώμα μας.

Καλή διατροφή σημαίνει ότι το σώμα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται για να λειτουργεί στο υψηλότερο επίπεδο απόδοσης του. Ακολουθώντας μια υγιεινή δίαιτα είναι ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στην απόκτηση καλής διατροφής.

Κάντε κλικ για τον πιο διασκεδαστικό οδηγό διατροφής!

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η ισορροπία καλής διατροφής και φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση και διατήρηση του ιδανικού βάρους του σώματος μας. Τα πλεονεκτήματα όμως της καλής διατροφής είναι περισσότερα από το χάσιμο των περιττών κιλών όπως:

• Βελτίωση του καρδιαγγειακού και άλλων σωματικών λειτουργιών, πνευματική υγεία, καλύτερη επαγγελματική ή σχολική απόδοση και γρήγορη ανάρρωση από ασθένειες ή τραυματισμούς
• Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, διαβήτη, μερικών μορφών καρκίνου και οστεοπόρωσης
• Βελτίωση την ενέργειας και της δυνατότητας του σώματος να μάχεται τις ιώσεις


Έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες στα χαρακτηριστικά μιας δίαιτας ή διατροφής;

Όχι. Εδώ υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Διαφορετικές ηλικιακές ομάδες έχουν και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και οι δίαιτες πρέπει να είναι ανάλογες. Σκεφτείτε για παράδειγμα τις ανάγκες μιας εγκύου και πόσο διαφορετικές είναι από αυτές ενός ηλικιωμένου άντρα.

Επιπρόσθετα, παράγοντες όπως το ύψος και το βάρος του ατόμου, η παρούσα κατάσταση υγείας και το επίπεδο της καθημερινής του σωματικής δραστηριότητας παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των διατροφικών στοιχείων που χρειάζεται καθώς και την ανάλογη ποσότητα λήψης. Προσωπικά όταν θέλω να χάσω βάρος, στοχεύω αποκλειστικά στις δικές μου ανάγκες και δεν ενδιαφέρομαι αν κάτι είχε θετικά αποτελέσματα σε κάποιον άλλο.


Μερικές συμβουλές;

Τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Εκτός από ολόκληρα ή χυμούς φρούτων, μπορείτε να δοκιμάζετε και αποξηραμένα ή σε κονσέρβες φρούτα ώστε να έχετε περισσότερες επιλογές και να μη βαριέστε την επανάληψη. Μπορείτε να αλλάζετε τα πράσινα με κόκκινα λαχανικά ή όσπρια για τον ίδιο λόγο.
Επιλέξτε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Πιείτε 3 ποτήρια γάλα με χαμηλά λιπαρά ή προσθέστε στο μενού σας γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να βρείτε στην αγορά προϊόντα όπως το γάλα χωρίς λακτόζη.
• Προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως. Βάλτε καθημερινά στο τραπέζι σας δημητριακά, ψωμί, κράκερς, ρύζι ή ζυμαρικά. Δείτε στις συσκευασίες για συστατικά ή περιγραφή που να δηλώνουν ότι είναι ολικής αλέσεως.
• Ανεβάστε την πρωτεΐνη. Επιλέξτε άπαχο κόκκινο κρέας και πουλερικά. Δώστε ποικιλία στις επιλογές σας προσθέτοντας περισσότερα ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
• Μάθετε τα όρια λήψης σε λίπος, αλάτι και υδατάνθρακες. Ψάξτε για τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι (νάτριο).


Πως μπορώ να ξέρω ότι η δίαιτα μου είναι σωστή;

Σε γενικές γραμμές πρέπει να προσέξετε τρία πράγματα:

• Κάντε συνδυασμούς με επιλογές από όλες τις κατηγορίες τροφών
• Βρείτε τη δική σας ισορροπία ανάμεσα σε δίατα και διατροφή και φυσική δραστηριότητα
• Εκμεταλλευτείτε τη μεγαλύτερη λήψη σωστών διατροφικών στοιχείων για τις θερμίδες που τρώτε, ώστε να έχετε αποδοτική δίαιτα και διατροφή

Αν δεν έχετε τη διάθεση να αφιερώστε χρόνο στη μελέτη και το σχεδιασμό μιας δίαιτας που σας ταιριάζει τότε μπορείτε να διαβάσετε το Fat Loss For Idiots και να μάθετε μικρά και εύκολα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε με λίγα λόγια, πώς να σχεδιάζετε το καθημερινό μενού σας.

Αν θέλετε να προχωρήσετε λίγο ακόμα ή αν είστε από αυτούς που το ψάχνουν περισσότερο, στο Fat Burning Furnace θα μάθετε τεχνικές που είναι σχεδιασμένες για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους και ταυτόχρονα τη βελτίωση της ενέργειας του σώματος σας.


Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με τη δίαιτα και τη διατροφή;

Μιλήσαμε πιο πριν για ισορροπία στις τροφές που λαμβάνουμε αλλά και στην καθημερινή σωματική μας δραστηριότητα. Τα περιττά κιλά μπορεί να ανατρέψουν αυτή την ισορροπία και είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής σχέσης φαγητού και άσκησης. Στα βιβλία που προτείνω θα μάθετε πώς να αποφεύγετε παγίδες και τι ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να το κάνετε ταυτόχρονα με την εξάσκηση σας σε τεχνικές δημιουργίας μιας δίαιτας.

Αν έχετε το ιδανικό βάρος θα ανακαλύψετε μυστικά που θα βελτιώσουν την διατροφή σας και θα εξασφαλίσουν ότι δεν κάνετε κάτι λάθος που μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον.


Είναι απαραίτητη η φυσική δραστηριότητα;

Για να πετύχετε την ιδανική καθημερινή σας δίαιτα και διατροφή πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας 2 λέξεις: Energy In και Energy Out!

• Energy In: Επιλέξτε τροφές και ποσότητες στις μερίδες σας που θα βοηθήσουν εσάς και την οικογένεια σας να διατηρήσετε την υγεία σας και να ελέγξετε τις θερμίδες που λαμβάνετε. Σκοπός είναι τα τρώτε «ποιοτικές θερμίδες» και όχι κενές.
• Energy Out: Κουνηθείτε! Οι ενήλικες χρειάζονται 30 λεπτά άσκησης σε πέντε ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για να είναι υγιείς. Τα παιδιά χρειάζονται 60 λεπτά σε καθημερινή βάση.

Καλή αρχή στην αλλαγή του καθημερινού προγράμματος σας. Τώρα μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας δίαιτα και διατροφή!

Κάντε κλικ για τον πιο διασκεδαστικό οδηγό διατροφής!